ORÍGENS

El ball de Gitanes té una gran tradició al Vallès, tot i que a Sant Esteve de Palautordera es va deixar de ballar als anys vint. (Per a més informació sobre els orígens més remots, consulteu l'apartat Gitanes del Baix Montseny.)

Malgrat el nom, més que un ball es tracta d'un espectacle format per diverses danses que es ballaven durant la festa de Carnaval. Una colla de gent, encapçalada per en Joan Serra i l'Eulàlia Pou, van voler recuperar-ne l'esperit el Carnaval de l'any 1980. L'entusiasme del poble i de tots els participants n'ha permès la continuïtat fins a l'actualitat.


En aquell primer moment, hi havia dues colles de gitanes: l'una ballava al matí al pati de les escoles i feia una cercavila pel poble; l'altra, la dels mitjans, ballava a la tarda. Les dues colles es diferenciaven pel vestuari. La música estava en mans de l'Orquestrina Galana.Una de les característiques principals de la nostra ballada és la capacitat acollidora de l'espectacle, que permet que tothom, sense límits d'edat ni de procedència, pugui participar de la festa. Hi participen des de nens de tres anys fins a joves que ja tenen néts; des de gent que ha viscut tota la vida a Sant Esteve fins a aquell conciutadà vingut d'Escòcia; des del fuster, músic o alcalde fins al mestre, diputat o botiguer.


DESPERTA LA «VELLA» QUE DUUS A DINS!

DESPERTA LA «VELLA» QUE DUUS A DINS!

BRINDEM?

Gitanes de Sant Esteve 2014