LES DANSES


Els balls o danses de sempre són l'entrada, la part de tres, estrelles, contradanses, la catxutxa, la jota, la polca i el galop final. A partir del 1994, però, en Joan Serra, amb aportacions dels balladors, ha creat noves coreografies i ha incorporat nous balls al repertori.

Comencem el Ball de Gitanes amb la Part de tres, tot seguit els nuvis ens deliten amb una Estrella a la que ens hi acabem afegint tots. 
A continuació ve el Xotis, però atenció que aquest ball té una particularitat! Hi ha un cert moment que els músics deixen de tocar i els Balladors continuen ballant portant el ritme amb les castanyoles.
Entre ball i ball, però, les velles hi van posant cullerada... anuncien quin ball toca tot seguit i fan broma dels balladors o de qualsevol xafarderia vigent del poble.
Començarem agafats de la parella... però les dones acabaran anant per un costat i els homes per un altre... és la Catxutxa.

El grup de cambrers i cambreres oferirà a tots els balladors, diablots, velles, músics i a aquells qui necessitin una mica d'energia un got de Ratafia o d'aigua. Caldrà fer-ne un bon glop, perquè a la segona part vénen balls que requereixen saltar molt!

Un cop llestos, els Joves ja es preparen per ballar la Jota B. Pam, pam, pam, pam iiii... som-hi!
Les noies s'agafen les faldilles, els homes preparen les castanyoles i ballem la Jota de Sant Esteve, que és potser, el ball més ràpid que ballem.

No podem oblidar-nos dels nostres amics de Sant Celoni! Un bon dia ens van ensenyar a ballar la seva Polca (de Sant Celoni) i cada any en som més els que l'aprenem i ens hi posem! 
Si hem fet la polca del poble veí, ara toca la nostra! Sense descansar ni un moment, ja sona la música de la Polca de Sant Esteve. Entre molinet i molinet ja pot ben ser que hi hagi alguna noia que voli més del compte!

Arrel de la ballada 25, que els Joves s'inventen la Corranda 25, amb música d'en Joan Figueres. La música sona i de seguida ens engresca a fer grups a punta i punta de la plaça, i anar sortint mica a mica. Aquesta dansa és característica exclusivament dels Joves, com ho és també la Jota B.

Ens ho passem molt bé però arriba l'hora de l'últim ball. Com que ja hem saltat molt, aquest, és una mena de vals: el Ball pla que ens serveix per escollir i presentar els nuvis de l'any vinent i per fer participar el públic de la ballada: cada ballador i balladora es busca una nova parella entre els espectadors i fan junts el final del ball pla i el galop final, que ens porta a tots els balladors fora de la plaça, donant la Ballada per acabada.

DESPERTA LA «VELLA» QUE DUUS A DINS!

DESPERTA LA «VELLA» QUE DUUS A DINS!

BRINDEM?

Gitanes de Sant Esteve 2014